En treningstirsdag

20 03 2013

Jeg blir ofte spurt om hvordan og hva jeg trener.   Det jeg prøver etter beste evne, er å tilpasse min trening etter mitt liv og mine treningsmål (det samme gjelder for de utøverne jeg trener :)).  Treningen skal gi meg energi, sørge for at jeg holder meg skadefri, og den skal være mer eller mindre morsom.. Å pushe så hardt at jeg må legge meg ned etter endt økt, vet jeg ikke om er morsomt – det har jeg nemlig aldri prøvd 😉  I programmet mitt prøver jeg å legge inn litt sprint, lavterskel-/terskel og rolige økter hver uke.  I tillegg har jeg både funksjonell styrketrening og dynamisk streching og bevegelighet.  Jeg trener nok mer bevegelighet enn de fleste triathleter, men min manglende bevegelighet spesielt i øvre del av ryggen, i hofteleddsbøyere og ankler er ikke akkurat positivt for svømmingen min.

De siste to ukene (knapt) har jeg fått et treningsopplegg fra Dave Scott.  Her er det mye trening på lavterskel-terskel, veldig mye faktsisk og spesielt i sykling.  Mer kommer om dette i et senere innlegg.kldavescott

En tirsdag fra Dave Scott innebærer (samme opplegg i 6 uker):

4-4.5t sykling med innlagt 4x20min laverskel-/terskelintensitet.  Dragene kjøres som 5min TTG (vanlig tråkkfrekvens) – 3min BG (lav frekvens) – 2min HG (høy frekvens)x2.  Pausen mellom dragene kan variere etter ønske.

SAMSUNG2.økt er lett løping 50min og styrkeøvelser med fokus på sete- og coremuskulatur i inntil 1t.

I går startet jeg dagen med å svømme 38x100m cr med paddels og pullbouy på Domus Athletica.  Noen dager er det god plass i hurtigbanen, andre dager er det triathlontrening = kaos 😀  Jeg merker at det er utrolig lett å komme ut av egen teknikk når jeg passeres av andre (svømmer forbi  en sjelden gang om noen har forvillet seg i «feil bane» ;)).

En vanlig svømmeøkt inneholder normalt både teknikk, sprint og en beinserie – men altså ikke tirsdagen min.  Gerhard og jeg startet på 1.40 om noen skulle lure.  Han svømte tappert uten utstyr – imponerende!

Etter noen måltider og litt  jobbing, satte jeg på CompuTraineren og gjorde klar vannflasker og vifte.  Beina var sånn passe, men i helga måtte jeg kaste inn håndkleet og tok helt treningsfri fra tidlig lørdag til mandag.  På planen min sto det sykkelintervall lørdag og søndag.. Det å lytte til kroppen er utrolig viktig, som jeg har nevnt før.  Hvis kroppen ikke orker å kjøre de øktene i konkurransefart (eller enda høyere) som er planlagt i løpet av en uke, er det enten noe galt med opplegget eller så er du av en eller annen grunn ikke uthvilt nok.  Været, søvn, ernæring,  stress, .. det er enormt mye som påvirker oss.

Jeg kom meg gjennom sykkeløkten og dragene i går, men syns det holder med drøyt 2t på rulle (inkl 4x20min).  Avsluttet «sykkeløkten» med 1.5t lett skøyting på ski i stedet.

SAMSUNGSom en avrunding på kvelden i går, ble det en tur innom Toppidrettssenteret.  For første gang løp jeg 30min på mølle i sokkelesten – det blir ikke siste gang!  Det var litt uvant, men SAMSUNGmølla ble statt på 1.5% stigning og 10-12 km/t.  Balsam for beina og styrke for føttene 😀  Hvis noen ønsker å prøve dette, vil jeg anbefale å løpe lett i f.eks 5min som en avslutning på en løpeøkt.  Mine bein er vant til å småhoppe og hinke i sokkelesten i 10min i strekk, løpe barbein og ta løpedrill på kunstgresset på NIH.  I dag kjenner jeg ikke noe etter løpingen i går.

Vi tok noen styrkeøvelser og litt bevegelighet tilslutt.  Dynamisk stretching, aktiv og passiv bevegelighetstrening samt noen svømmespesifikke styrkeøvelser ble gjort.

SAMSUNGJeg må forresten nevne at jeg har «vokst» 1-2cm siste året 😀  Etter at jeg begynte med FUSTRA og er blitt mer bevisst muskelbalanse og en god holdning, ble jeg under en måling mandag kveld (vi måtte trippelsjekke..) målt til 2.9cm lengre enn det som står oppført i passet mitt og 1.7cm lengre enn det jeg har fått registert tidligere.  Sky is the limit, hehe.

Noe annet som er «bankers» på en tirsdag så sant det er teknisk mulig, er at den avsluttes med taco.  Taco-tirsdag er et innarbeidet begrep fra «urtiden» og må og skal overholdes!


Handlinger

Informasjon

6 responses

20 03 2013
Kine

Hei! Vil bare si at jeg synes du skriver utrolig bra, og bloggen din gir både kunnskap, trenings- og matglede 😀

20 03 2013
Kristin Lie

Så hyggelig! 😀

22 03 2013
Imke

Det er jo fantastisk at du har blitt lengre! Nå skal eg jammen sette meg inni kva Fustra er for noko, og starte med det same. Med mine korte 160cm hadde eit par cm meir ikkje skada 😉
Men du har jo ei veldig god haldning, og veldig godt utvikla muskulatur (som eg kunne sjå sist) ikkje rart du har fått strekt deg altså.

Ja nå trur eg det skal bli lettare å gjennomføre «mine» Dave Scott-tysdagar, som heldigvis berre omfattar éin time sykling + ein time løp (einaste dagen med to økter) men eg er jo også på eit heilt anna nivå.

Eg synst forresten det er deileg å springe barbeint, både på mølle og ute om sommaren (f.eks.på nyklipt fotballbane), men tek det i små porsjonar, for moro skyld. Trur me har godt av det, å minne kroppen på kva den i utgangspunktet var bygd for, og så styrkar ein løpemuskulaturen spes. i leggen på ein annan måte.

Ha ei god helg!

2 04 2013
Adelheid

Heisann! Hvordan er været på Fuerteventura? Venter på første rapport fra Syden. 🙂

5 04 2013
Kristin Lie

Elendig nett!! Klarer ikke legge ut noe 😦

6 04 2013
Adelheid

Greit å vite. Da slipper jeg å jobbe mens jeg er der i hvertfall. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: